Jom Buat Tosai Sendiri

Assalamualaikum. Cuti sekolah dah mula. Pasti ibu-ibu teruja nak sediakan menu untuk hidangan anak-anak kan? Asyik mee goreng, nasi lemak je, apa kata kali ni cuba buat tosai pulak?

Sebenarnya resepi tosai ni cikT dapat dari Puan Ainini Zainal yang beliau kongsikan sendiri di facebook. CikT dah buat dan memang berkali-kali ganda sedapnya. Kali ni biar cikT panjang-panjangkan resepinya.



Tosai Homemade

Bahan-bahan:

1/2 cawan nasi sejuk
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
1-2 cubit garam (cikT guna garam Himalaya)
1 cawan air (cikT guna air mineral)
2 sudu besar minyak masak (boleh guna minyak kelapa atau minyak zaitun)
1/2 sudu teh baking soda

Cara-cara:

Kisarkan semua bahan.
Biarkan dalam suhu bilik selama 24 jam atau semalaman.
Masak di atas non-stick pan atau pan biasa yang disapu sedikit minyak terlebih dahulu.
Sedia untuk dihidangkan bersama kari, kuah dhal dan chutney.

Selamat mencuba ya!

CikT
The Lovely Mamipreneur

Share this:

Tentang Siti

Mami paling best untuk 4 orang anak syurga. Suka berkongsi tentang kesihatan, keibubapaan, masakan dan semuanya.

0 comments:

Post a Comment