Homemade Chicken Ball Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum.

Dalam banyak-banyak masakan barat, cikT sukakan pasta. Yang paling cikT suka masakan aglio olio sebab dia ada rasa yang bawang putih yang kuat. Tapi kalau hidang carbonara atau pun bolognese, cikT tak kisah pun.



Hujung-hujung minggu ni, bila cik abe kena pergi outstation, memang duduk rumah ajelah kami. Dia kurang gemar sikit makan pasta ni. Disebabkan cikT malas sikit nak defrost lauk, kita cadangkan spagheti aje lah kat anak-anak. Nak buat meatball bolognese meatball tak ada, daging pun masih beku lagi.

Kebetulan ada isi ayam yang dah letak kat chiller semalam dah defrost, maka keluarlah idea untuk buat chicken ball je. Jom tengok resepi mudah dan sedap ni.

Homemade Chicken Ball

Bahan-bahan:

Isi ayam
Bawang holland/ merah
Tepung ubi
Tepung jagung
Herba pilihan
Garam himalaya
Minyak

Cara-cara:

Cincang isi ayam.
Campurkan bawang yang telah dilumatkan.
Masukkan tepung ubi dan tepung jagung.
Masukkan herba dan garam secukup rasa.
Campurkan lebih kurang 2 sudu besar minyak ke campuran ayam supaya tidak melekat.
Bulat-bulatkan. Saiz ikut keselesaan. CikT buat saiz kecil-kecil supaya senang masuk mulut sekali ngap je.
Goreng di atas kuali berisi sedikit minyak.



Untuk bahan-bahan di atas semuanya cikT masuk main agak-agak je. Tak ada sukatan tepat. Syukur menjadi.

Kalau nak buat frozen pun boleh. Caranya goreng chicken ball ni separuh masak je lebih kurang 1-2 minit setiap bahagian.

Dah siap, campurkanlah ke dalam sos spagheti kita tadi tu.

Selamat mencuba.

CikT
The Lovely Mamipreneur

Share this:

Tentang Siti

Mami paling best untuk 4 orang anak syurga. Suka berkongsi tentang kesihatan, keibubapaan, masakan dan semuanya.

0 comments:

Post a Comment