Resepi Kentang Smiley

Assalamualaikum.

Dah 2 minggu rasanya sejak beli ubi kentang tak buat apa lagi. Jadi, nak tak nak, kena buat sesuatu jugak. Disebabkan baru-baru ni ada sahabat cikT yang berkongsi gambar hasil kentang beliau di facebook yang bagi inspirasi untuk hasil kali ini. Biasa tengok kentang smiley kan? Haaa...itulah yang duk dalam kepala cikT.

Okeylah. Untuk resepi ini, cikT persembahkan bahan-bahan dan caranya sekali.

"KENTANG SMILEY BY CIKT"



Bahan:

6-7 biji ubi kentang saiz kecil (3 biji sudah mencukupi untuk saiz besar)
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar mentega
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Rebus kentang hingga empuk. Lenyekkan.
2. Campurkan semua bahan lain. Uli hingga menjadi doh.
3. Ratakan doh dengan menggunakan roller.
4. Bentukkan doh ikut kehendak masing-masing. CikT tak jumpa bentuk bulat, jadinya bentuk hati je.
5. Untuk mendapatkan muka smiley, gunakan sudu sebagai senyuman dan gunakan straw sebagai mata.
6. Panaskan minyak. Goreng dalam api sederhana hingga keemasan. Siap.





Selamat mencuba.

CikT
The Lovely Mamipreneur

Share this:

Tentang Siti

Mami paling best untuk 4 orang anak syurga. Suka berkongsi tentang kesihatan, keibubapaan, masakan dan semuanya.

0 comments:

Post a Comment