Kek Butter Simple Lagi Sedap

Assalamualaikum.

Lama rasanya cikT tak berkongsi resepi. Sebenarnya sebab selalu terlupa nak ambil gambar bila hidangan dah siap. Waktu teringat je selalu dah rupa minta dihabiskan.

Okey lah. Disebabkan tekak petang tadi teringin sangat nak makan kek butter, maka direalisasikanlah keinginan tu. Cuma yang ini bukan versi gluten free lah. InsyaAllah lain kali cikT cuba cari dan buat tanpa guna tepung gandum pulak ye.

Bahan untuk resepi kek ni rasanya yang paling simple dan mudah untuk dibuat. Jom kita check it out.

"Kek Butter Simple Lagi Sedap"

Bahan-bahan:

250 gram butter
180 gram gula (cikT guna ORCS)
4 biji telur saiz sederhana
250 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan susu segar (cikT gantikan dengan santan)

Cara-cara:

1. Pukul butter dan telur dengan menggunakan mixer hingga berkrim dan bertukar warna keputihan.

2. Masukkan telur diselang-selikan dengan tepung dan baking powder hingga sebati.

3. Masukkan susu. Gaul rata.

4. Tuangkan ke dalam loyang yang dialaskan dengan baking sheet atau loyang yang disapukan minyak.

5. Bakar pada kepanasan 180° selama 40 minit atau sehingga masak. Ikut oven masing-masing. Jangan lupa panaskan dulu ye.

6. Siap untuk dihidangkan. Paling sedap dimakan panas-panas.



Selamat mencuba!

CikT
The Lovely Mamipreneur




Share this:

Tentang Siti

Mami paling best untuk 4 orang anak syurga. Suka berkongsi tentang kesihatan, keibubapaan, masakan dan semuanya.

0 comments:

Post a Comment